NB! Üritusele on vajalik eelnev registreerimine. Registreerimiseks palume saata kiri aadressile polina@fortius.ee. Kõikide registreerunute ning kohale tulnud külaliste vahel loositakse välja 2 piletit "Kuldse Maski" festivali etendusele "Tütarlaps kutsekast".
 
Oktoobris toimub teatrifestivali “Kuldne Mask Eestis 2019“ off-programmi raames unikaalne eesti ja vene näitlejaid, lavastajaid ning dramaturge ühendav projekt. Teatrilaboratoorium ”Kaasaegne venekeelne dramaturgia noorte Eesti lavastajate eskiisides” annab viiele noorele Eesti lavastajale võimaluse tuua lavale viis hiljuti vene keeles ilmunud näidendit. Laboratooriumi tööst võtavad osa ka näidendite autorid, kes saabuvad Eestisse proovide lõpusirgel, et lavastuste elluviimises osaleda. 
 
Selle unikaalse koostöö raames sündinud lavastusi saab näha 6. oktoobril Vene Teatri väikses saalis. Kokku mängitakse viis etendust, millest kaks on eesti ja kolm vene keeles. Kõikidel etendustel on sünkroontõlge vastavalt vaataja eelistusele — venekeelsed etendused tõlgitakse eesti keelde ja eestikeelsed vene keelde.
 
Lavastuseskiiside vaheliste pauside ajal toimuvad publikut kaasavad vestlusringid laboratooriumi kuraatori, tuntud kaasaegse vene teatri eksperdi ning kriitiku Kristina Matvienkoga.   
 
KÕIK ETENDUSED ON TASUTA 
 
Programm: 
 
- 12.00 „Tütarlaps kutsekast“, lavastaja Helena Kesonen (eesti keeles venekeelse sünkroontõlkega)
- 13.30 „Serjoža, täitsa tobu“, lavastaja Karl Sakrits (vene keeles eestikeelse sünkroontõlkega)
- 15.30 „Naaber", lavastaja Tatiana Kosmõnina (vene keeles eestikeelse sünkroontõlkega)
- 17.00 „Tikud“, lavastaja Johan Elm  (eesti keeles venekeelse sünkroontõlkega)
- 18.30 „Utoopia“, lavastaja Karl Laumets (vene keeles eestikeelse sünkroontõlkega)
 
Lavastustes osalevad Viljandi Kultuuriakadeemia vilistlased, Vene teatri näitlejad ning Eesti teatrite näitlejad, sealhulgas Indrek Sammul ning Taavi Teplenkov. Laboratooriumi näidendite autorid on Dmitri Danilov, Mihhail Durnenkov, Konstantin Stešik, Andrei Ivanov ja Pavel Prjažko.  
 
Projekt toimub koostöös teatrifestivalidega ”Kuldne Mask” (Moskva) ja „Kuldne Mask Eestis” ning Vene teatriga. Projekti toetab Eesti Kultuurkapital.