Festivali „Kuldne Mask“ jooksul, mis toimub sel aastal 5.-17. oktoobrini, on tavapäraselt ette valmistatud mitmekülgne hariduslik ja valgustav OFF-programm – kohtumised kuulsate vene lavastajatega, etenduste arutelud, meistriklassid ja näitus.

Programm pakub huvi nii teatritegelastele, üliõpilastele, õpetajatele kui ka teatrisõpradele. Kõik „Kuldse Maski“ OFF-programmi üritused on tasuta ning varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

4. oktoobril avatakse Vene Teatri galeriis (Vabaduse väljak 5) näitus „Idioot“: Boriss Kostõgovi illustratsioonid ja kommentaarid.

See on näitus piiteri arhitekti ja graafiku Boriss Kostõgovi (1940-2014) unikaalsetest töödest, mis kommenteerivad Fjodor Dostojevski romaani „Idioot“ eriti spetsiifilises olmeillustratsioonide žanris: kunstnik on kujutanud detaile kangelaste elust, materiaalset keskkonda ja Peterburi toponüümikat.

„Idioot“ avaldati esmakordselt aastal 1868 ajakirja „Russkii vestnik“ lehekülgedel. Sellest ajast on möödas peaaegu 150 aastat ja kogu selle aja vältel on sajad nii vene kui ka välismaised kunstnikud teinud Fjodor Dostojevski romaanile tuhandeid illustratsioone. Sellest, millisena nägi seda teost peterburi arhitekt ja graafik Boriss Kostõgov, see näitus jutustabki. Saša Pepeljajevi etendus „Cafè „Idioot“ Fjodor Dostojevski romaani ainetel etendub Tallinnas (6. ja 7. oktoobril Vaba Laval), Tartus (9. oktoobril teatris „Vanemuine“) ja Narvas (5. oktoobril Geneva Kontserdimajas). Näitus toimub peterburi arhitekti Jevgeni Gerassimovi isiklikult toetusel ja jääb avatuks terveks kuuks.

8. oktoobril kell 11.00 toimub Tantsu RUUM’is (Eesti Tantsuagentuur aadressil Hobujaama 12, II korrus) Galina Gratšova meistriklass autorikoreograafias. Galina Gratšova on pedagoog džässtantsu ja kaasaegse tantsu alal, teatri „Vene kammerlik ballett „Moskva“ kaasaegse trupi balletiartist. Meistriklass on mõeldud professionaalsetele tantsijatele ja koreograafidele, tantsukoolide üliõpilastele. Meistriklass kaasaegses tantsus edasijõudnutele põhineb Galina Gratšova kogemustel teatritrupis „Vene kammerlik ballett „Moskva“ ning töödel koos välismaiste koreograafidega.

Galina Gratšova meistriklassile registreerimine http://tantsuagentuur.ee/event/artfusion-2/

10. oktoobril kell 13.00 toimub EMTA Lavakunstikoolis (Toom-Kooli 4) loominguline kohtumine „Pjotr Fomenko teatri“ lavastaja Ivan Popovskiga. Tema etendus „Suveöö unenägu“, mida mängitakse Tallinnas 9.-10. oktoobril, sai 2016. aastal preemia „Kuldne Mask“ laureaadiks kategoorias „Draamaetenduse suurvorm“. On varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

11. oktoobril kell 11.00 toimub EMTA Lavakunstikoolis (Toom-Kooli 4) lavastaja ja MHATi kool-stuudio pedagoogi, V. Meierholdi nimelise Teatrikeskuse kunstilise juhi Vikori Rõžakovi meistriklass. Meistriklassist võtavad osa teatri „Ijul-ansmabl“ näitlejad. Toimun sünkroontõlge eesti keelde.

15. oktoobril kell 16.00 toimub Sakala Eragümnaasiumi aulas (Sakala 21) Varvara Korovina meistriklass noortele lapsevanematele. Varvara Korovina on pedagoog ja I rahvusvahelise beebi-etenduste festivali „Kukusja“ programmidirektor Venemaal, etenduse „Sammude muusika“ produtsent, seda etendust mängitakse 14. oktoobril Sillamäel ja 15. oktoobril Tallinnas. Varvara Korovina meistriklass on pühendatud sellele, kuidas äratada lapses huvi teatri vastu, kuidas algatada tema isiklikku loomingut ning arendada looduse poolt kaasaantud eeldusi.